自分道 Jibun-Dou

アフリカはセネガル。青年海外協力隊。

41 Rice cooking expert 米炊き当番

When I lived alone in Japan, I relied on eating out or prepared foods from the supermarket most of the time.

It is one of amazing things about Japan that there are "Bento” lunch box shops and restaurants all over the place basically.


I looked for such restaurants in the area I live now, but apparently there are almost nothing, so I have to make my own meals to survive.

f:id:yuta7watanabe:20180825034029j:imageThe orange stuff is gas.

f:id:yuta7watanabe:20180825033545j:imageI use a matches to ignite the gas stove.

 

I thought I could cook rice well at the first trial, but the heating power was so strong that the bottom of the pot got burnt black.

As I went through the process several times, I got better and better at cooking rice.


One of tips to cooking rice well is to let the rice absorb water in advance.

When I pour water on and soak the rice in the water, I can hear a sound of the rice drinking the water. When I wait for about 30 minutes, its sound stops. And the rice would be cooked well.


Since Tools and food ingredients are limited ingredients, it is unknown what else I can cook besides rice.

 

I'm cooking rice sweating out of my body again today.

 

日本で一人暮らしをしていた時は、外食やスーパーの惣菜に頼るときがほとんどでした。弁当屋やレストランがそこら中にあるのは、日本のすごいところです。

 

私の地域でそういう店がないか探しましたが、どうやらほとんどないようなので、自力で食事を作らないと生きていけません。

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オレンジ色のものは、ガス。

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マッチで、ボワァッと着火。

 

米くらい一発でうまく炊けると思っていましたが、火力が強くて初回は底が黒焦げになってしまいました。何回かやるうちにマシになってきて完成の質が上がり、すっかり「米炊き」のスキルが身につきました。

 

うまく炊くコツは、米に事前に水を吸わせることです。

米に水を注ぐと、米が水を吸う音がパチパチと聞こえるので、それが聞こえなくなる最低30分間くらい待った後に炊くと、出来がかなりよくなります。

 

材料や食材が限られている環境なので、米以外に何を作れるのかは未知です。

 

全身から汗を噴き出しながら、今日も米を炊く。