自分道 Jibun-Dou

アフリカはセネガル。青年海外協力隊。

5 Cheb Jen チェブジェン

It's a typical Senegalese cuisine named Cheb Jen!

"Cheb" means rice, "Jen" means fish.

 

Two weeks have already passed since I arrived in Senegal.

It's 5th time for me to eat this food.

 

When you hear the word 'Senegalese food', you might imagine something you have never eaten in Japan. But suprisingly, most of the dishes are very familiar with Japanese.

 

Rice.

I feel Senegalese rice is not sticky at all compared with Japanese rice.

I didn't imagin I could eat rice here regularly.

 

Fish.

Fish are caught near the sea area because Senegal faces the sea. Usually fish are fried in oil, not grilled. We can eat fish here in Senegal. Can you imagine this?

I've never thought I could eat fish in Africa.

Fish taste is similar to typical white fish in Japan, so it's healthy.

 

What do you imagin "Cheb Jen" tastes like from its appearance?

Personally, it is like as spicy fried rice.

 

As a matter of fact, most of Senegalese food are very spicy and hot.

This is because it contains chili peppers.

I like spicy food, so it doesn't bother me. It suits me rather being painful.

This is the sauce served with Cheb Jen.

Cheb Jen is eaten with this sauce. Yellow and orange vegetables are peppers!

 

On the day I first saw these peppers, a Senegalese who was eating lunch next to me said, "This is so delicious.", so I ate it boldly. I was thinking they were like bell peppers.

 

As a result,

it was the hottest chili pepper of my lifetime! The Senegalese telling me that laughed at me loudly. Afterwards, my stomach was on fire. It was for the first time that my butt was spicy too.

 

I'd like someone who like spicy food to eat it and ask what they think. It's heavily spicy.

 

定番メニュー!

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チェブは米、ジェンは魚、という意味です。

 

セネガルに来てから2週間。

すでに5回登場しているセネガル飯の定番です。

 

セネガルのご飯というと、日本じゃ食べないようなものを想像しますが、すごく身近なものが多いです。

 

米。

日本の米と比べると、かなりパサパサしています。

米を日常的に食べられるとは思ってませんでした。

 

もうひとつは、魚。

セネガルは海に面してる国なので、魚がとれます。

調理のとき、焼くというより、油で揚げています。

セネガルで魚が食べられるんです。不思議な感じしませんか?

勝手な思いこみで、魚は食べられないものと考えていました。

日本の白身魚と似ているので、さっぱりしていておいしい。

 

 

セネガル料理「チェブジェン」の見た目からどんな味を想像しますか?

個人的には、辛いチャーハンという感じ。

 

実は、セネガル料理のほとんどが「辛い」味付けです。

それは、唐辛子が入っているからです。

辛いのは好きなので、毎日でも苦ではないです。むしろ、アリ。

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チェブジェンと一緒に出されたソースです。

これをかけて食べるのですが、黄色とオレンジのピーマンのような野菜が見えますね。

これは、唐辛子!

 

この唐辛子を初めて見た日。

一緒に食べていたセネガル人が「これは美味しいやつだよ!」と言ったので、色合い的にパプリカ感覚でパクリといきました。

 

結果。

一生の中で、ダントツ辛い唐辛子でした。

教えてくれた人はゲラゲラと私を笑いました。

その後、お腹は火をふき、お尻まで辛いのは初めてでした。

 

辛いものが得意な人に食べてもらって感想を聞いてみたい。