自分道 Jibun-Dou

アフリカはセネガル。青年海外協力隊。

56 Sense of smell 嗅覚

I tend to cook dinner by myself.


Recently, I’ve been making fried vegetables every day.

In addition, I eat rice or pasta half and half.


I opened a package of pasta I just bought.

This is a moment thing, just five seconds between opening it and putting it into the pot.

I felt unsual smell, which was sweaty smell.

But I put it into the hot water in a natural process by mistake.


After putting it in, a lot of black parts floated on the surface.

I wondered if it was something burnt. But when I looked closer, I found out about a large amount of black bugs.


Later, I checked the package of pasta I had just opened, and smelled the sweaty smell again.

It turned out to be mold!

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Surprisingly, mold was accumulated at the bottom of the package!


This pasta was brand new and unopened.

I totally assumed that anything closed item was safe unconsciously.


By the way, the store where this pasta is sold has no air conditioning and no breeze in the room. And recently it has rained a lot and the 40°C heat has continued, so it could've occured this happening.


This kind of thing makes me feel that I live with sense of Japanese.

 

I learned a thing, "I have to check even unopened food carefully.

 

夕飯は自炊がメイン。

 

最近は「野菜炒めを日々作る」というサイクルに入っていました。

合わせて、ご飯かパスタを半々で食べているという感じです。

 

買ったばかりのパスタの袋を開けました。

開けてから鍋に入れるまでの5秒間。

一瞬、フワッと汗臭い匂いがしました。

が、自然な流れでそのままお湯に投入。

 

入れた後、黒いブツブツが浮いてきました。

鍋についてるコゲかな?

と思ってよく見たら、大量の黒い虫!

 

その後、開けたばかりのパスタの袋を確認すると、やっぱり汗臭い匂い、再び。

正体は、カビでした!

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なんと袋の下の方にカビが溜まってた!

 

このパスタは新品未開封のもので、

袋で閉じてあるものは、無意識に安全なものと判断していました。

 

ちなみに、このパスタが売っている店は、エアコンはなく、風が通らないという環境。

大量の雨が降って、40°の暑さが続いていれば有り得る話でした。

 

こういう事があると、まだ日本での感覚で過ごしているんだなと感じます。

 

開封食品選びにも目を凝らす、という教訓を得ました。