A big annual celebration of Muslims across Senegal is "Tabaski", which is the "Sacrificial Festival" of offering sheep to the god.
Anyway, everyone eats the sheep meat during the festival.
Last year's Tabaski is below.
I experienced the festival last year, so this year was my second time to experience.
I visited a Senegalese friend's house.
He said he would slaughter sheep after praying at the mosque, so I went to his house at 10:30AM.
When I arrived at the house, the sheep were being slaughtered.
Children of his relatives were helping, and they were holding legs of the sheep.
I thought that if I had helped it since I was a child, this would become a normal sight.
I have never seen such a scene in front of us in Japan.
The children were not confused.
Even girls younger than 6 year-old were also watching it, but they were as normal.
On the festival day, most household slaughtered sheep throughout Senegal.
It is the men's job to slaughter sheep.
I think all Senegalese men could probably slaughter sheep.
I was fascinated by them because they were working well with a machete and a knife.
Once the meat has been cut off, the next step is to process entrails.
This is also handled and washed with bare hands.
They were taking out the contents of the large and small intestines.
Any parts to be thrown away is dropped into a deeply dug hole.
The large intestine was given to their dogs.
While I was thingking "Do dogs become sick if they eat it?", the dogs finished eating it in an instant.
The long small intestines were for people to eat.
Once the meat was cut, it was passed to women of the cooking team.
The women had been preparing vegetables by cutting since the morning.
In Senegal, cooking is women's work.
Walls where blood had been spilled were washed down with water by children.
Everyone cooperated each other smoothly.
Sheep that were not slaughtered in the Tabaski were left in the hut.
I asked how long sheep had to grow before it was time to eat.
"When they are seven months old, it's time to eat them."
He told me.
The sheep left in the hut were exactly seven months old currently.
He said, "This sheep is for the next tabaski."
(What!?)
Suprisingly, he was already thinking about next year's festival.
A goat is on the laft and sheep are on the right.
The goat was a bit far away. He would think, "It's not my business today."
I learned a thing.
He said, "It is considered good religiously to eat sheep today that is in good condition in all parts. For example, they have strong grown horns, they have visible eyes, they have no broken legs, like these."
I'm learning Islamic knowledge one by one.
I was served two full courses of lamb dishes, mangos for dessert, sweet tea named "Ataya", sweet juice, twice between 0PM and 5PM. And I was really full.
In my free time, I napped on a bed for guests.
And I spent time playing baseball with boys.
I finished this year's Tabaski happily after greeting neighbours.
それが「タバスキ」という羊を捧げる「犠牲祭」です。
とにかく、みんなで羊を食べます。
去年のタバスキ↓
私は去年もこの祭りを経験したので、今年は2回目のタバスキでした。
セネガル人の友達の家を訪ねました。
モスク(イスラム教寺院)でお祈りをした後、羊をさばくと言うので、10時半に家へ向かいました。
家に着くと、早速、羊がさばかれていました。
ちょうど、親戚の子供たちが手伝いをしていて、子供たちは、羊の足をもっていました。
子供の頃から、手伝っているとこれが当たり前の光景になるんだろうな、と思いました。羊の足をもって目の前でさばかれる、という光景は日本ではまず見ることはありません。
子供たちは、動じません。
小学生よりも小さいの女の子たちも目の前で眺めていましたが、特に動じません。
この日、セネガルでは全国的に、各家庭で羊をさばきます。
さばくのは男性の仕事です。
セネガル人男性ならみんな、生きている羊をさばけるでしょう。
ナタとナイフだけで、手際よく進めていく姿に見入ってしまいます。
肉の部分を切り落とすと、次は内臓の処理です。
これまた手際よく、素手で洗っていきます。
大腸、小腸の中身を出し、
捨てるものは、深く掘られた穴へ落としていきました。
大腸は、飼っている犬にあげる用。
犬はそのまま食べても腹壊さないのかな?と思っているうちに、犬たちは一瞬で食べ終えていました。
長〜い小腸の方は、人が食べる用になりました。
肉が切り分けられると調理班の女性陣に肉が渡されます。
女性陣は、朝から野菜を切って準備をしています。
セネガルでは料理は女性の仕事なのです。
血が飛んだ壁は、子供が手伝いで水とブラシで流していました。
連携プレーが滞りなく行われます。
今回のタバスキでは食べない羊が家の小屋に残されていました。
羊はどれくらい成長したら食べ時なのか聞くと、
「7ヶ月経ったら食べ時なんだよ。」
と教えてくれました。
小屋に残っていた羊は、現在7ヶ月の羊ということでした。
「この羊は、来年のタバスキ用だよ。」
と言いました。
(早っ!)
もう来年のことを考えていました。
左がヤギで、右がヒツジ。
ヤギは(今日は俺には関係ない)という感じで少し遠くに離れていました。
こんな情報も知りました。
「今日食べる羊は、つのがしっかりはえているもの、目が見えているもの、足が折れていないもの、みたいに全ての部分の状態が良い羊を食べるのが宗教上良いとされているんだ。」
イスラム教知識が増えました。
12時と17時の間隔が狭い時間に2回の羊料理、デザートのマンゴー、甘〜いお茶アタヤ、甘〜いジュース、のフルコースで、腹パンパンです。
空いた時間は、お客様用のベッドで昼寝。
そして、男子たちと野球をして過ごしました。
近所の人にあいさつ回りをして、今年のタバスキを楽しく終えました。